Ingredients
-
Blat Dacquoise cu alune de padure
-
100 g alune de padure macinate
-
40 g faina
-
2 g sare
-
120 g albus de oude la 3 oua
-
80 g zahar
-
5 ml zeama de lamaiede la jumatate de lamaie
-
Insertie de capsuni si fistic
-
250 g capsuni
-
30 ml apa
-
100 g zahar
-
5 ml zeama de lamaiede la jumatate de lamaie
-
1 lingurita rasa amidon
-
50 g fisticdecojit
-
Mousse de ciocolata alba
-
400 g ciocolata albarupta in bucatele mici
-
4 foi gelatina
-
260 ml lapte3,5%
-
350 ml frisca lichida
-
Glasaj de ciocolata alba
-
320 g ciocolata albarupta in bucatele mici
-
250 ml frisca lichida
-
30 g unt 82%la temperatura camerei
-
1 foaie gelatina
Directions
Acesta este un tort cu ciocolata alba care a fost prezentat la emisiunea Master Chef de la Pro TV.
Steps
1
Done
30 min
|
Prepararea blatuluiPrepararea blatului Se amesteca alunele de padure macinate cu faina si sarea. |
2
Done
|
Se face o bezea din albus, zeama de lamaie si zahar. |
3
Done
|
Se amesteca cele doua cu o spatula si se toarna in doua forme cu foaie de copt : o forma mare de 20 cm diametru si o forma mai mica de 16 cm diametru. |
4
Done
|
Se coc la 170 grade timp de 13 minute. |
5
Done
|
Prepararea insertiei de capsuni si fisticPrepararea insertiei de capsuni si fistic Capsunile, apa, zeama de lamaie, zaharul si amidonul se pun intr-o oala cu fund dublu pe foc. |
6
Done
|
Se fierb pana ce amestecul devine catifelat si inchegat. |
7
Done
|
Se toarna in forma de 16 cm diametru, peste blatul Dacquoise, se adauga fisticul - copt sau prajit in prealabil - si se pune la congelator. |
8
Done
|
Prepararea mousse-ului de ciocolataPrepararea mousse-ului de ciocolata Se pune gelatina la hidratat in apa foarte rece. Laptele se fierbe si se adauga peste ciocolata alba si gelatina hidratata (ne dam seama ca s-a hidratat atunci cand aceasta devine moale). |
9
Done
|
Amestecul se pune la frigider. Cand s-a racit si incepe sa se intareasca, se amesteca cu frisca batuta (cu un tel, din centru spre exterior). |
10
Done
|
Glasajul de ciocolataGlasajul de ciocolata Se pune gelatina la hidratat in apa foarte rece. |
11
Done
|
Frisca se pune pe foc, iar cand fierbe se toarna peste ciocolata alba si gelatina hidratata. |
12
Done
|
Se adauga untul la temperatura camerei si se amesteca usor cu o spatula. |
13
Done
|
MontajulMontajul In forma mare, de 20 cm diametru se pune blatul Dacquoise si o prima parte din mousseul de ciocolata alba. |
14
Done
|
|
15
Done
|
30 Comments Hide Comments
Cate grame are o foaie de gelatin , pentru ca eu am gelatin pulbere ?
2 g
Multumesc .!
Buna Ana
Te admir pentru munca ta .Si eu sunt pasionata de prajituri
Am facut aseara blatul dacquoise .am respectat intocmai reteta ta dar ma asteptam sa fie crocant.Este gustos dar nu crocant.Asa trebuie sa fie ? Insertia de capsuni chiar dupa ce a stat la frigider nu s-a intarit foarte tare ,e sufficient doar amidonul? la ce temeperatura ar trebui fiert amestecul?
Buna Cristina!
Dacquoise nu este un blat crocant. Daca vrei ceva crocant, poti face o bezea simpla in care sa pui migdale coapte. Dar pentru acest tort, cu ciocolata alba este mult prea dulce un blat de bezea. Insertia de capsuni trebuie sa stea la congelator penru a se intari, nu la frigider. Trebuie sa se congeleze ca sa poata fi scoasa din forma si introdusa in mijlocul tortului. Daca vrei sa te asiguri, poti pune si o foaie de gelatina hidratata si topita in insertie.
Nu am inteles prea bine… ac tort se serveste congelat? Dupa 24 h de stat in congelator se pune in frigider…cat ore are nevoie pt a se decongela si a se Putea servi? Dupa pasii explicati de tine, nu va arata niciodata ca in Fotografie…secretul cu ornarea capsunilor nu l-ai explicat…
Nu se serveste congelat, ci pentru ca el sa poata fi glasat si ca toate ingredientele sa se stabilizeze, trebuie sa stea la congelator. Este o tehnica in cofetarie, specifica torturilor cu influenta frantuzeasca, entremets, care necesita congelare pentru montare, glasare si decorare. Congelezi tortul, il scoti din congelator, il glasezi imediat cu glasajul alb care trebuie sa aiba maxim 36 grade Celsius,il pui la frigier 1 ora, il scoti, il decorezi ( il lasam la frigider ca sa se stabilizeze glasajul, nu cumva sa iti alunece decorul in toate partile). Il bagi iar la frigider unde il lasi cateva ore bune, ideal 6, ca sa ajunga la o temperatura de 2-4 grade. Nu am explicat decorul, pentru ca am vrut sa faceti voi ce decor va place.
Temperezi ciocolata alba, o intinzi pe o foaie de acteofan decupata la dimensiunea de 16 cm lungime si 3 cm inaltime. Intinzi ciocolata alba temperata pe aceasta foaie, pe care o indoi in asa fel incat sa faci un cerc cu diametrul de 16, o lasi la rece 10 minute, scoti foaia de acetofan. Pui cercul din ciocolata alba pe tort si il umpli cu capsuni. Spor!
Ei l am facut cel Mai gustos tort !!!!!!! Daca as purta as posts pozele 👌🏻
Super! Multumesc mult.
Ceau 🙂
Ce greutate are acest tort?
Multumesc
1,5 kg
Ana, cu ce se poate inlocui amidonul din insert? Stiu ca nu se congeleaza bine preparatele pe baza de amidon si as vrea sa il tin mai multe zile la congelator.
Buna Laura! Cu 2 g de gelatina.
Buna Ana,
Dupa ce fierb toate ingredientele pentru insertie, se dau prin blender sau se pasteurizeaza singure de la fiert?
Multumesc.
Buna Alexandru! Nu este nevoie sa le blendezi.
Multumesc frumos.L am facut si intr adevar este un deliciu :).
Felicitari
Buna, Ana! Poti explica si modul de preparare al glasajului? Multumesc!
Buna Alina! Este explicat la pasul numarul 10, sub titlul „Glasajul de ciocolata”.
Buna ziua! Cand punem insertia de capsuni peste mousse, nu o sa se lase la fund? (Banuiesc ca este mai grea decat mousseul). Multumesc!
Bun Roxana! Cu intrziere, iti raspund. Nu, nu se lasa pentru ca este dens.
Delicios !!! Alunele de padure dau un gust extraordinar blatului, iar fisticul face furori in combinatie cu capsunile. Sincer am avut putine emotii, dar a fost deliciul petrecerii :)). De abia astept sa incerc si celelalte retete ale tale. Multumesc si mult succes in continuare !
Bunā ziua!Se pot da gramajele ingredientelor?
Buna ziua!Se poate tine in congelator pentru mai multe zile,iar apoi sa il glasez?Multumesc frumos!
Cati bloom are gelatina.Multumesc anticipat.
200
În formă de cât turnam acest tort
Buna Mirela! forma de 20 cm diametru si inaltime 6.
In schema tortului se vede o felie de blat dar nu am văzut nicăieri in rețeta acest al doile blat. 🤗
Revin pentru ca nu am scris corect sub insertia de căpșuni se vede un alt blat mai mic dar nu apare in descrierea rețetei doar in schema desenata.
Buna Anda,
Apare si blatul pentru insertie. Este cel de 16 cm diametru. Spor!