• Home
  • Articole
  • Secretul rețetelor reușite. Să fie oare dragostea?

Secretul rețetelor reușite. Să fie oare dragostea?

Ah! Februarie… luna iubirii, a pralinelor, bezelelor, ciocolatei, vinului roșu și întâlnirilor în doi, toate guvernate liniștit de acest durduliu măr al discordiei: Valentine’s Day. Dragostea, subiectul care înalță spirite, schimbă lumea și torturează inimi, face cu același succes să se învârtă mâinile a milioane de cofetari din întreaga lume. Dar nu neapărat pentru a produce bomboanele, inimioarele și torturile ce urmează a fi dăruite, ci pentru că acesta este motivul acțiunilor noastre, al tuturor creatorilor: dragostea. 

Din motive care nu îmi sunt foarte clare încă, mulți cofetari sau antreprenori aflați la început de drum simt nevoia sa îmi ceară sfaturi, ba chiar unii dintre ei, mai în glumă, mai în serios, rețeta succesului. Pentru că singura mea mare și cu adevărat folositoare calitate este sinceritatea, unicul îndemn pe care îl pot oferi este să își stabilească foarte clar motivul pentru care fac ceea ce fac. Dacă acesta este sau implică într-un fel iubirea, drumul le va fi greu, dar sigur. Vă spune asta cineva care ani de zile a râs batjocoritor la auzul cuvântului „dragoste” pe lângă vreo rețetă. Asta până când am intrat pe drumul sinuos al maturizării și cunoașterii de sine și mi-am dat seama că absolut tot ce făceam și cum era din dragoste. Dragostea vine sub multe forme și cel mai frumos la ea este că se poate învăța, cultiva, construind în jurul ei viețile noastre.

Bine, bine, gata cu chestiile siropoase! Concret, ce înseamnă și cum se transpune dragostea asta atotclăditoare în afacerile, produsele și echipele noastre? Iată câteva forme de dragoste care m-au ghidat pe parcursul carierei și care sper să vă ajute și pe voi să vă concepeți și realizați visele: 

@Dragostea față de sistem – Îmi aduc perfect aminte când am simțit prima oară o astfel de iubire  – într-o seară de sâmbătă, 2012, în restaurantul părinților. Cei care lucrați în restaurante știți momentele acelea de maximă tensiune ale serviciului cu nervi, urlete, râs isteric, dar în care totul se sincronizează perfect. Ca într-o orchestră, fiecare își face treaba lăsând la o parte tot pentru a atinge scopul comun. Energia emanată în momentele acestea este fantastică, te cucerește și te formează ca om. Te face să te întrebi cum se formează acest întreg organizat. Cum ajungi să creezi propriile reguli, principii care să îi ghideze pe alții în atingerea unui scop comun? Acesta a fost momentul meu de catharsis, în care am simțit dragoste față de tot ce înseamnă formarea sistemului din producție. Atunci m-am hotărât că acesta este sentimentul care trebuie să îmi rămână reper, la care să mă întorc mereu, ori de cate ori simt că mă pierd. 

@Dragostea față de produs – Daca fără dragostea față de sistem mai aveți speranța, fără cea de produs, șansele reușitei voastre în acest domeniu scad foarte mult. Am avut norocul de a crește într-o familie veșnic îndrăgostita de mâncare, care a știut să transmită și să cultive acest sentiment și nouă, copiilor. Bunica a fost, mama și tatăl sunt oameni care iubesc în cel mai pur, sănătos și respectuos mod posibil mâncarea, asta văzându-se în toate lucrurile pe care le-au construit de-a lungul vieții. Căutarea celei mai bune materii prime și punerea ei în valoare a devenit una dintre misiunile mele. Gustul este cel care primează întotdeauna.

@Droagostea pentru lucrul bine făcut – Este cea mai importantă valoare, cea în jurul căreia îmi construiesc echipa. Virtutea fără de care nu veți atinge niciodată excelența în ceea ce faceți.

@Dragostea față de oameni – Într-o astfel de afacere, dacă nu iubești oamenii, atât cei cu care faci treaba, cât și cei pentru care o faci, sunt 100% șanse să nu îți iasă. A găti pentru altcineva este un act  altruist, profund, grațios, intim, nobil și emoționant, izvorât din dragostea pentru celălalt.

Nu trebuie sa uit nici sentimentul de camaraderie, un alt mod de a iubi, care apare față de oamenii cu care lucrezi. Complicitatea născuta din eșecurile, greutățile și succesele trăite împreuna ne întregesc și înfrumusețează viața. 

@Dragostea față de bani – O dragoste extrem de sănătoasă pentru afacerile voastre, dacă este  înțeleasă și folosită corect. Aceasta echilibrează pornirile pasionale firești care apar în inimile noastre pe parcursul călătoriei. Știu că sună nebunește, dar dragostea pentru bani vă face să îi protejați instinctiv și să nu cedați în fața tentațiilor care vă pot ruina. Cu cât acceptați asta mai repede, cu cât dați uitării sintagme ca „Eu nu fac ceea ce fac pentru bani”, cu atât veți vedea că lucrurile se vor îmbunătăți pentru toți cei implicați în afacerile voastre. Este dovada unei viziuni mature, responsabile față de voi înșivă, echipa și colaboratori. Iubirea adevărată, fie ea și față de bani, este stabilă și constantă, exact așa cum va fi și businessul vostru.

@Dragoste nemărginită, pasiune cu limită – Nu uitați că iubirea este o virtute prin faptul că este o libertate, pe când pasiunea presupune constrângere. Pasiunea este bună, te ajută să te concentrezi și să te mobilizezi inițial, dar, din propria experiență, vă spun că este capricioasă, nerăbdătoare și nechibzuită, lucruri care nu vă ajută prea mult când vine vorba despre afaceri durabile. Sună plictisitor, știu, dar asta este diferența dintre vis și realitate, dintre lucrurile făcute responsabil, cu bătaie lungă și cele grăbite și negândite. Așa că dragoste cu nemiluita, pasiune cu măsură.

Orice fel de dragoste vă guvernează afacerile, un lucru este cert – există infinite moduri de a iubi, iar iubirea trebuie celebrată mereu, Februarie fiind pur și simplu un motiv bun pentru a mânca mai multă ciocolată. Ah și să nu uit! Pentru ca o rețetă să vă iasă întotdeauna perfect, trebuie doar să adăugați un strop de… dragoste😊

Articol a apărut inițial în ediția din februarie 2022 a revistei Zile și Nopți.

Ana Consulea

Ana Consulea

Add Your Comment