4 0
Macarons

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
200 g pudra de migdale (faina de migdale)
200 g zahar pudra
200 g zahar tos
50 ml apa
150 g albus
1 varf lingurita colorant gel rosu
350 g gem zmeura Umplutura

Macarons

cu zmeura

Delicioase specialitati frantuzesti

  • 1 h
  • Serves 50
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Aduse în Hexagon de Catherine de Medici, inventate în Tours, perfecționate de maicuțe în Nantes sau
descoperite în Siria? De fapt… cui îi pasă? Cert este că macarons au fost transformate în vedetele
secolului al XXI-lea de către francezi. Totul a început cu ideea cofetărilor Casei Ladurée de a lipi
împreună două cochilii de macarons și a continuat cu sclipirea de geniu a lui Pierre Hermé care le-a
adăugat elementele lipsă: crema și culoare.

 

Trucul de chef:

Temperatura ideala variaza de la un cuptor la altul, de aceea poti face testul cu o portie mica de macarons la inceput pentru a stabili exact care este temperatura ideala pentru cuptorul tau.

 

 

Steps

1
Done

    Mixeaza intr-un robot de bucatarie pudra de migdale impreuna cu zaharul pudra. Recomand robotul de la Magimix. Vei obtine o pudra mult mai fina. Daca nu vrei sa te risti, mai poti strecura pudra printr-o sita. Veti obtine o pudra de migdale cate se poate de fina in conditii casnice.

    2
    Done

    Cantareste 75g din cantitatea totala de albus si pune-l in bolul pentru mixer (este de preferat sa folosesti un mixer planetar sau mixer static, dar si mixerul de mana poate da rezultate bune).
    Pune la fiert zaharul tos cu apa pentru a pregati un sirop fierbinte pentru bezeaua intaliana. Cand siropul incepe sa fiarba (112C) poti incepe sa mixezi si albusurile pentru bezea.

    3
    Done

    Cand siropul fierbe si atinge 118C-121C, toarna-l imediat in bolul in care ai inceput deja sa mixezi albusul.

    4
    Done

    Continua sa bati albusul spuma pana cand bezeaua este tare si lucioasa, iar bolul in care se afla aceasta s-a racit incat sail poti atinge cu mana fara probleme. Bezeaua trebuie sa aiba 40-50 grade C.
    Adauga, la final, colorantul si continua sa mixezi pana cand il incorporezi si bezeaua are o culoare uniforma.

    5
    Done

    Amesteca zaharul pudra si faina de migdale cu restul de 75 g de albus.
    In acest amestec incorporeaza bezeaua pregatita, incet, cu mana.

    6
    Done

    Pregateste tavile cu hartie de copt. Toarna macarons in tava cu posul de patiserie (cu dui de 8mm) la distanda de 1,5-2cm. Tine posul perfect perpendicular pe tava. Fiecare macaron turnat nu trebuie sa fie mai mare de 2cm in diametru.

    7
    Done

    Bate tava cu podul palmei pentru a aplatiza complet macarons si pentru a scoate eventualele bule de aer.

    8
    Done

    Lasa macarons deoparte timp de 20-30 de minute pana cand se usuca la suprafata. Atunci cand le atingi, nu se lipesc de deget.

    9
    Done

    Daca ai cuptor cu ventilatie, incinge-l la 150-155C si coace macarons timp de 15 minute. Daca ai cuptor cu convectie, poti ridica temperatura la 160C si coci macarons timp de 14 minute. Pentru un cuptor cu gaz poti pune macarons la copt la nivelul la care coci, de obicei, bezeaua.

    10
    Done

    Cand macarons s-au racit lipeste-i doi cate doi cu 5-7g gem de zmeura.

    11
    Done

    Lasa macarons la frigider timp de 48 ore inainte de a le gusta.

    Ana Consulea

    Ana Consulea

    previous
    Tarta cu zmeura si fistic
    next
    Turta dulce
    previous
    Tarta cu zmeura si fistic
    next
    Turta dulce

    22 Comments Hide Comments

    Mi-ati dat candva reteta prin mesaj privat pe FB si de atunci le reusesc foarte bine, doar ca eu le coceam 10 min la 180°C in cuptor cu ventilatie si poate de aceea se uscau putin mai mult. Chiar si-asa erau foarte bune dupa ce le puneam gemul si stateau o zi la frigider. Voi incerca si la 150°C ca sa vad diferenta.

    Am incercat la 150°C. Au iesit mult mai bune. Le-am pus si eu la frigider, intr-adevar sunt mai bune dupa 24-48 ore. Ciudat mi se pare ca uneori la emisiunile TV de patiserie din Franta le mancau imediat dupa ce le faceau. Cum se face ca nu trebuie sa le lase la frigider?

    Buna Adina! Un cofetar profesionist, cum sunt cei care jurizeaza concursurile TV de cofetarie din Franta, isi poate da seama daca un macaron este corect facut chiar daca nu au trecut cele 48 de ore. Aceasta este in general o proba de tehnica, mai mult decat una de gust. Se jurizeaza cochilia, daca aceasta este neteda, luciosa, crocanta la exterior si moale in interior, daca are acel faimos ”piciorus” si daca da, cum este acesta. Un macaron executat corect este bun si in prima zi, dar nici pe departe atat atat de bun ca dupa 48 de ore.

    Bună! Aș dori și eu cantitățile pentru rețeta macarons. Sunt cursanți, la cursul online.
    Vă mulțumesc frumos!
    Aurica Chibzui 🌷

    Buna Ioana! Este o faina ambalata in Franta, dar produsa in Spania. Acasa poti lua migdale din comert pe care sa le macini. Este acelasi lucru, doar ca noi in laborator preferam sa nu pierdem timp macinand.

    Am incercat si eu reteta. A fost cel mai bun rezultat obtinut pana acum;) ,,Piciorusul” nu mi-a prea iesit, in rest, totul ok. Sa fie pentru ca nu am mai avut rabdare sa le las sa se usuce?

    Buna Ana ! Intr-adevar,cea mai buna reteta de pana acum si in urma careia mi-a iesit ceva.Stiu ca e nevoie de exercitiu,insa as vrea sa te intreb de piciorusul mi-a iesit prea mic,de cca 2 mm ? Sa fie din cauza faptului ca zaharul pudra folosit continea 2% amidon,lucru pe care l-am constatat abia dupa ce facusem compozitia ?

    Buna Emilia! Nu, nu este de la amidon. Cel mai probabil ai amestecat compozitia prea mult si ai scos prea mult aer. Este destul de greu sa gasesti echilibrul, ba amestecam prea mult, ba prea putin :)) dar sunt sigura ca vei reusi. Spor!

    Buna! Pentru un cuptor profesional cu convectie si ventilatie, se da ventilatorul la treapta cea mai mica si se respecta 155 grade? Multumesc

    Add Your Comment