Ingredients
-
200 g pudra de migdale (faina de migdale)
-
200 g zahar pudra
-
200 g zahar tos
-
50 ml apa
-
150 g albus
-
1 varf lingurita colorant gel rosu
-
350 g gem zmeuraUmplutura
Directions
Aduse în Hexagon de Catherine de Medici, inventate în Tours, perfecționate de maicuțe în Nantes sau
descoperite în Siria? De fapt… cui îi pasă? Cert este că macarons au fost transformate în vedetele
secolului al XXI-lea de către francezi. Totul a început cu ideea cofetărilor Casei Ladurée de a lipi
împreună două cochilii de macarons și a continuat cu sclipirea de geniu a lui Pierre Hermé care le-a
adăugat elementele lipsă: crema și culoare.
Trucul de chef:
Temperatura ideala variaza de la un cuptor la altul, de aceea poti face testul cu o portie mica de macarons la inceput pentru a stabili exact care este temperatura ideala pentru cuptorul tau.
Steps
1
Done
|
Mixeaza intr-un robot de bucatarie pudra de migdale impreuna cu zaharul pudra. Recomand robotul de la Magimix. Vei obtine o pudra mult mai fina. Daca nu vrei sa te risti, mai poti strecura pudra printr-o sita. Veti obtine o pudra de migdale cate se poate de fina in conditii casnice. |
2
Done
|
Cantareste 75g din cantitatea totala de albus si pune-l in bolul pentru mixer (este de preferat sa folosesti un mixer planetar sau mixer static, dar si mixerul de mana poate da rezultate bune). |
3
Done
|
Cand siropul fierbe si atinge 118C-121C, toarna-l imediat in bolul in care ai inceput deja sa mixezi albusul. |
4
Done
|
Continua sa bati albusul spuma pana cand bezeaua este tare si lucioasa, iar bolul in care se afla aceasta s-a racit incat sail poti atinge cu mana fara probleme. Bezeaua trebuie sa aiba 40-50 grade C. |
5
Done
|
Amesteca zaharul pudra si faina de migdale cu restul de 75 g de albus. |
6
Done
|
|
7
Done
|
Bate tava cu podul palmei pentru a aplatiza complet macarons si pentru a scoate eventualele bule de aer. |
8
Done
|
Lasa macarons deoparte timp de 20-30 de minute pana cand se usuca la suprafata. Atunci cand le atingi, nu se lipesc de deget. |
9
Done
|
Daca ai cuptor cu ventilatie, incinge-l la 150-155C si coace macarons timp de 15 minute. Daca ai cuptor cu convectie, poti ridica temperatura la 160C si coci macarons timp de 14 minute. Pentru un cuptor cu gaz poti pune macarons la copt la nivelul la care coci, de obicei, bezeaua. |
10
Done
|
Cand macarons s-au racit lipeste-i doi cate doi cu 5-7g gem de zmeura. |
11
Done
|
22 Comments Hide Comments
Mi-ati dat candva reteta prin mesaj privat pe FB si de atunci le reusesc foarte bine, doar ca eu le coceam 10 min la 180°C in cuptor cu ventilatie si poate de aceea se uscau putin mai mult. Chiar si-asa erau foarte bune dupa ce le puneam gemul si stateau o zi la frigider. Voi incerca si la 150°C ca sa vad diferenta.
Am incercat la 150°C. Au iesit mult mai bune. Le-am pus si eu la frigider, intr-adevar sunt mai bune dupa 24-48 ore. Ciudat mi se pare ca uneori la emisiunile TV de patiserie din Franta le mancau imediat dupa ce le faceau. Cum se face ca nu trebuie sa le lase la frigider?
Buna Adina! Un cofetar profesionist, cum sunt cei care jurizeaza concursurile TV de cofetarie din Franta, isi poate da seama daca un macaron este corect facut chiar daca nu au trecut cele 48 de ore. Aceasta este in general o proba de tehnica, mai mult decat una de gust. Se jurizeaza cochilia, daca aceasta este neteda, luciosa, crocanta la exterior si moale in interior, daca are acel faimos ”piciorus” si daca da, cum este acesta. Un macaron executat corect este bun si in prima zi, dar nici pe departe atat atat de bun ca dupa 48 de ore.
Bună! Aș dori și eu cantitățile pentru rețeta macarons. Sunt cursanți, la cursul online.
Vă mulțumesc frumos!
Aurica Chibzui 🌷
Buna Aurica! Ai cantitatile in reteta, daca apesi pe Ingredients. Spor!
Buna ziua ,as dori și eu reteta pt nacarons! Mulțumesc!
Buna, Cristina! Iata aici rețeta de macarons: https://www.anaconsulea.ro/recipe/macarons-de-ciocolata/
Este o reteta minunata! Multumesc!
Multumesc si eu, Mihaela! Spor la lucru!
Ai putea sa imi spui ce faina de migdale pudra folosești? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Buna Ioana! Este o faina ambalata in Franta, dar produsa in Spania. Acasa poti lua migdale din comert pe care sa le macini. Este acelasi lucru, doar ca noi in laborator preferam sa nu pierdem timp macinand.
Am incercat si eu reteta. A fost cel mai bun rezultat obtinut pana acum;) ,,Piciorusul” nu mi-a prea iesit, in rest, totul ok. Sa fie pentru ca nu am mai avut rabdare sa le las sa se usuce?
Imi ies foarte frumosi la exterior. Au piciorus si suprafata neteda, dar interiorul este aproape necopt si gol. Care e cauza?
Buna Ciprian!Inseamna ca sunt necoapte. Le poti lasa putin mai mult in cuptorul tau. Repet, temperatura si timpul de coacere pentru macarons depind de la cuptor la cuptor.
Dar gramajul ingredientelor?
Nu se vede de pe telefon, doar de pe laptop sau calculator.
Buna albusul lasat deoparte se mixeaza sau se amesteca asa cu pudra si zaharul multumesc\
Se amesteca
Buna Ana ! Intr-adevar,cea mai buna reteta de pana acum si in urma careia mi-a iesit ceva.Stiu ca e nevoie de exercitiu,insa as vrea sa te intreb de piciorusul mi-a iesit prea mic,de cca 2 mm ? Sa fie din cauza faptului ca zaharul pudra folosit continea 2% amidon,lucru pe care l-am constatat abia dupa ce facusem compozitia ?
Buna Emilia! Nu, nu este de la amidon. Cel mai probabil ai amestecat compozitia prea mult si ai scos prea mult aer. Este destul de greu sa gasesti echilibrul, ba amestecam prea mult, ba prea putin :)) dar sunt sigura ca vei reusi. Spor!
Buna! Pentru un cuptor profesional cu convectie si ventilatie, se da ventilatorul la treapta cea mai mica si se respecta 155 grade? Multumesc
Da.