Ingredients
-
Coca
-
120 g Lapte 3,5%
-
50 g Drojdie
-
80 g Faina
-
160 g Oua
-
250 g Zahar
-
8 g Sare
-
20 g Coaja lamaie
-
20 g Coaja portocala
-
15 g Esenta rom
-
15 g Esenta vanilie
-
350 g Lapte 350 g
-
1 kg Faina
-
200 g Ulei floarea soarelui
-
Umplutura
-
700 g Lapte
-
500 g Zahar
-
800 g Nuca
-
100 g Cacao
-
5 g Sare
-
150 g Oua
-
50 g Esenta rom
-
150 g Stafide
-
100 g Ou pentru uns
Directions
Cozonacul este desertul traditional perfect pentru Sarbatori. Desi pare foarte complicat, cu ustensilele potrivite si ingrediente bune, cozonacul este mult mai usor de facut acasa decat un entremet cu 3 tipuri de mousse si 2 feluri de blat… asa ca, la treaba!
Steps
1
Done
|
CocaDin aceasta reteta obtineti 3 cozonaci de aproximativ 1,2 kg. Faceti o maia din primele 3 ingrediente: puneti laptele caldut (40 de grade) peste drojdia faramitata; adaugati faina si amestecati cu un tel. Lasati sa creasca la temperatura camerei 5-10 minute. Intre timp, mixati impreuna zahatul si ouale. Adaugati sarea, aromele si cojile de citrice. Schimbati telul de la robot cu carligul si adaugati maiaua crescuta. Adaugati restul de lapte (tot caldut) si adaugati, treptat, faina. Framantati pana ce coca se desprinde de pe bolul mixerului. La sfarsit adaugati, tot treptat, uleiul. Scoateti coca intr-un vas uns cu ulei, acoperiti-o cu folie de plastic si lasati-o sa creasca timp de o ora. |
2
Done
|
UmpluturaIn timp ce coca creste, va puteti apuca de umplutura. Macinati nuca (puteti lasa o parte si mai mare). Laptele si zaharul se incalzesc pe foc pana cand se topeste zaharul. Adaugati in lichidul cald nuca, sarea, cacaoa, aromele, ouale si stafidele. Amestecati bine cu o spatula si lasati la rece pana cand o folositi. Umplutura se poate tine la frigider 3 zile. |
3
Done
|
Impletire si coacereImpartiti coca crescuta in 3 parti egale. Impartiti, la randul lor, fiecare din cele 3 parti in doua (rezulta 6 bule de coca - pentru fiecare cozonac avem nevoie de doua bule). Impartiti si umplutura in 6 parti egale. Lasati bulele acoperite sa creasca pe masa (unsa cu ulei) inca 15 minute. Intindeti fiecare coca in asa fel incat sa formati un dreptunghi. Intindeti in mijlocul dreptunghiului o parte de umplutura si rulati exact ca pe o rulada. Impletiti cate doua astfel de rulouri, rezultand 3 cozonaci. Puneti cozonacii in formele bine unse cu unt si lasati-i sa creasca inca 30 de minute. Dati cozonacul cu ou pe deasupra si coaceti la 155-160 grade Celsius, timp de 50-60 de minute. |
4
Done
|
6 Comments Hide Comments
Buna seara!
Ce dimensiune are o forma de cozonac?
Multumesc anticipat!
Buna Adriana! 25 cm lungime.
Buna Ana, ouale inseamna albus plus galbenus sau numai galbenus?
Multumesc
Ioana
Buna Ioana! Albus plus galbenus.
Buna Ana! Cand mixam ouale cu zaharul le lasam la mixat pana se spumeaza (ribbon stage)? Multumesc
Buna Simona! Da.