0 0
Cozonac cu nuca, stafide si cacao

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Coca
120 g Lapte 3,5%
50 g Drojdie
80 g Faina
160 g Oua
250 g Zahar
8 g Sare
20 g Coaja lamaie
20 g Coaja portocala
15 g Esenta rom
15 g Esenta vanilie
350 g Lapte 350 g
1 kg Faina
200 g Ulei floarea soarelui
Umplutura
700 g Lapte
500 g Zahar
800 g Nuca
100 g Cacao
5 g Sare
150 g Oua
50 g Esenta rom
150 g Stafide
100 g Ou pentru uns

Cozonac cu nuca, stafide si cacao

Cozonac pufos, cu nuca, stafide si cacao

  • Serves 3
  • Hard

Ingredients

  • Coca

  • Umplutura

Directions

Share

Cozonacul este desertul traditional perfect pentru Sarbatori. Desi pare foarte complicat, cu ustensilele potrivite si ingrediente bune, cozonacul este mult mai usor de facut acasa decat un entremet cu 3 tipuri de mousse si 2 feluri de blat…  asa ca, la treaba!

 

Steps

1
Done

Coca

Din aceasta reteta obtineti 3 cozonaci de aproximativ 1,2 kg.

Faceti o maia din primele 3 ingrediente: puneti laptele caldut (40 de grade) peste drojdia faramitata; adaugati faina si amestecati cu un tel. Lasati sa creasca la temperatura camerei 5-10 minute.

Intre timp, mixati impreuna zahatul si ouale. Adaugati sarea, aromele si cojile de citrice. Schimbati telul de la robot cu carligul si adaugati maiaua crescuta. Adaugati restul de lapte (tot caldut) si adaugati, treptat, faina. Framantati pana ce coca se desprinde de pe bolul mixerului. La sfarsit adaugati, tot treptat, uleiul.

Scoateti coca intr-un vas uns cu ulei, acoperiti-o cu folie de plastic si lasati-o sa creasca timp de o ora.

2
Done

Umplutura

In timp ce coca creste, va puteti apuca de umplutura.

Macinati nuca (puteti lasa o parte si mai mare). Laptele si zaharul se incalzesc pe foc pana cand se topeste zaharul. Adaugati in lichidul cald nuca, sarea, cacaoa, aromele, ouale si stafidele. Amestecati bine cu o spatula si lasati la rece pana cand o folositi.

Umplutura se poate tine la frigider 3 zile.

3
Done

Impletire si coacere

Impartiti coca crescuta in 3 parti egale. Impartiti, la randul lor, fiecare din cele 3 parti in doua (rezulta 6 bule de coca - pentru fiecare cozonac avem nevoie de doua bule). Impartiti si umplutura in 6 parti egale. Lasati bulele acoperite sa creasca pe masa (unsa cu ulei) inca 15 minute.

Intindeti fiecare coca in asa fel incat sa formati un dreptunghi. Intindeti in mijlocul dreptunghiului o parte de umplutura si rulati exact ca pe o rulada. Impletiti cate doua astfel de rulouri, rezultand 3 cozonaci.

Puneti cozonacii in formele bine unse cu unt si lasati-i sa creasca inca 30 de minute. Dati cozonacul cu ou pe deasupra si coaceti la 155-160 grade Celsius, timp de 50-60 de minute.

4
Done
Ana Consulea

Ana Consulea

previous
Chec cu citrice
previous
Chec cu citrice

Add Your Comment