Patrick Roger, copilul teribil al ciocolatei

Geniul indiscutabil al ciocolateriei moderne

Nimic nu prevestea succesul lui Patrick Roger,baiat simplu, nascut intr-un satuc de langa Paris, pana cand Pierre Mauduit, mare chef cofetar a aparut in viata lui, impregnandu-i pasiunea pentru arta ciocolateriei. Patrick este mai mult decat un ciocolatier, este un artist,un vizionar, un sculptor: nu stii niciodata cu ce te poate surprinde in vitrinele buticurilor lui. Oua gigant, astronauti pasind pe luna, maimute, inimi, sani si chiar sculpturi ale lui Rodin, toate din ciocolata!

Creatiile sale sunt intr-adevar sofisticate, dar, cu toate acestea, Roger a ramas fidel radacinilor sale si nu a sacrificat simplitatea si gustul brut al ciocolatei de dragul profitului si gloriei. Iubeste ciocolata! Pentru celebrul cofetar, materia prima este o forma de comunicare, care uneste oamenii. Nu exista placere mai mare in lume decat ciocolata. Daca nu il credeti pe cuvant, intrati in una din cele 11 ciocolaterii Patrick Roger din intreaga lume si convingeti-va singuri.

2213752lpw-2213761-article-jpg_3118906_660x281

Repetent la scoala, premiant la cofetarie

Patrick Roger, castigatorul prestigiosului premiu „Cel mai bun ciocolatier al Frantei”, in anul 2000, s-a nascut in 1968 in Le Poislav, un catun care numara nu mai mult de 80 de locuitori, unde parintii lui aveau o mica patiserie. Desi la doua ore distanta de capitala Franței, realitatea satucului in care a copilarit Patrick Roger era complet diferita de cea a Parisului. „Obisnuiam sa mancam ce produceam in gradina casei. Gradina era sursa unor arome autentice, deși nu conștientizam acest lucru pe atunci”, povestea Roger. Singura distractie din Le Poislav era cursa anuala de motociclism, care nu l-a lasat indiferent pe micul Patrick, starnindu-i o mare pasiune pentru motociclete de lux. Doar ca bugetul familiei nu ii permitea satisfacerea ei. „Cand nu ai bani, trebuie sa muncesti. Si cu cat muncesti mai mult, cu atat vei castiga mai multi bani”. Roger si-a invatat lectia devreme…

La 15 ani, dupa un an scolar cu rezultate catastrofale, parintii sai au decis sa sa il trimita la o scoala de patiserie-cofetarie din Châteaudun, un orașel invecinat, unde a cunoscut rigoarea si disciplina. In trei luni, Patrick devenea primul elev din clasa. Asa se face ca atunci cand Cheful cofetar Pierre Mauduit a recrutat cofetari pentru laboratorul lui, tanarul Patrick Roger, care avea pe atunci 18 ani, s-a numarat printre cei alesi. Pentru ca pasiunea lui Patrick pentru cofetarie parea a se stinge, Mauduit l-a repartizat pe rebelul cofetar la sectia de ciocolata, mai degraba ca o o pedeapsa. Bingo! A fost momentul in care Roger si-a gasit adevarata chemare. Prima intalnire cu ciocolata a fost o revelatie. S-a indragostit iremediabil de materia prima avea sa il insipre toata viata in depasirea limitelor.

9bc56d088cfc6e48f1f89d4c9531e377

Opere cioplite in ciocolata

Inca de la primul contact cu ciocolata bruta, Patrick Roger si-a dezvoltat o tehnica precisa si meticuloasa, asemeni unui sculptor cufundat in actul creatiei. Cele mai dificile sarcini, care presupuneau multa atentie la detalii si migala, au inceput sa i se atribuie numai lui. Spre exemplu, o racheta de tenis gigantica din ciocolata pentru un campion de tenis sau mai multe puzzle-uri de ciocolata create pentru celebrul designer Jean-Paul Gaultier. Ulterior, dupa terminarea stagiului militar, Patricks-a agajat la Loir-et-Cher, unde a intrat in competitie cu alti colegi talentati, in lupta pentru a-si construi un nume in exclusivista lume a ciocolatei.

In 1994, „copilul teribil al ciocolatei”, cum a fost numit de Le Figaro, a castigat Grand Prix-ul International al Ciocolatei cu „Amazon”, o omboana in forma de semisfera verde, umpluta cu un mix suprinzator de caramel si lime brazilian. Asa Patrick intra in istorie, ca cel care aduce culoare in lumea ciocolatierilor. Cu un imprumut de la parinti si altul de la banca, Patrick Roger isi deschide prima ciocolaterie in 1997, langa Paris, in Sceaux. Trei luni mai tarziu, angaja deja 18 oameni care sa il ajute sa satisfaca poftele lacomele ale comunitatii locale pentru bomboane. Business-ul s-a dezvoltat spectaculos, iar in 2005, Roger si-a vazut visul cu ochii, deschizand  primul lui butic cu ciocolata din Paris. La sfarsitul anului trecut, ciocolatierul si-a deschis o galerie de arta in Marais, deschisa publicului, in care pot fi admirate 50 dintre sculpturile lui.

patrick-roger-atelier-sceaux
Laboratorul lui Patrick

sceaux_211015
Unul dintre magazinele din Paris


In vizita la ciocolateria lui Patrick Roger

Motocicletele si natura, surse de inspiratie

„Ciocolata mi-a salvat viata”, zice acum, dupa ce a reusit sa creeze un adevarat univers Patrick Roger. Delicatesele de ciocolata Patrick Roger sunt sofisticate, fine, rafinate, dar, cu toate acestea, creatorul lor a ramas gustului autentic cu care a fost invatat inca din copilarie. Isi gaseste inspiratia in plimbarile pe taramurile natale. „Imi place natura, imi plac lucrurile simple. Acestea sunt valorile pe care incerc sa le transmit prin creatiile mele. Lucrez cu ceea ce cred ca mi se potriveste mie. Imi gasesc inspiratia in plimbarile la tara, in micutul sat unde am crescut. Acestea sunt originile mele, radacinile mele, munca mea. Asa ma conectez la natura”, povesteste ciocolatierul.

Patrick isi mai gaseste inspiratia si in motociclism si calatoriile pe care le face in intreaga lume. „Am descoperit pasiunea pentru motociclete inca din copilarie si este o sursa de motivatie pentru mine, o combinatie intre emotie si perfectiune. In rest, calatoresc in jurul lumii, in cautarea celor mai bune arome de ciocolata, Ecuador, Brazilia, Japonia. Gasesc produse de cea mai buna calitate in aceste tari”, mai spune ciocolatierul.

Natura, o sursa continua de inspiratie
Natura, o sursa continua de inspiratie

Pralinele, cel mai intens gust de cacao

Patrick Roger este mai mult decat un ciocolatier, este un artist al ciocolatei. Tratand ciocolata ca un sculptor, o transforma in praline sofisticate, trufe si alte delicatese, unele la superlativ. In 2012, a intrat in Cartea Recordurilor cu un brad de Craciun de 10 metri realizat integral din ciocolata. Buticul lui este visul oricarui ciocaholic. Daca intrati vreodata acolo, nu ratati pralinele Colours sau Marie Galante, un blend clasic avand la baza cacao de Caraibe, una dintre cele mai fine din lume. Produsele lui Roger sunt fructate si lemnoase: lucreaza cu 25 de sortimente de ciocolata, cu 60 pana la 100% conținut in cacao, din cele mai bune plantatii ale lumii – Ecuador, Indonezia, Brazilia, Ghana. Dulciurile lui sunt, de obicei, duo-uri intre lime si caramel, lamaie si busuioc sau migdale si fistic. Favoritele lui raman pralinele, un produs pur din ciocolata, care conserva cel mai bun gustul brut de cacao.
5113416553_0d4eb3b154
patrick-roger-048_1
 

In seria „10 Chefi cofetari ai lumii” au mai aparut:

Pierre Hermé, creatorul cofetariei Haute Couture

Gaston Lenotre, omul care a creat ceea ce noi numim astazi cofetarie clasica 

Christophe Michalak, creatorul de emotii care „a intinerit” cofetaria frantuzeasca

Alberto Adria, creatorul de iluzii comestibile

Christophe Adam, „geniul eclerelor”

Jordi Roca, „magicianul” deserturilor

Cristina Lica

Add Your Comment