• Home
  • 10 Chefi cofetari
  • Christophe Michalak, creatorul de emotii care „a intinerit” cofetaria frantuzeasca

Christophe Michalak, creatorul de emotii care „a intinerit” cofetaria frantuzeasca

Sau cum traditia se intalneste cu inovatia

„Pasiunea care ma conduce este o reflectare a iubirii pe care o dedic meseriei mele. Imi explorez creativitatea si sensibilitatea prin delicatesele pe care le creez. Dorinta de a crea placere nu are egal. Bine ai venit in lumea mea dulce!”

Christophe Michalak

Iubeste prajiturile, iubeste sa faca prajituri si iubeste sa ii invete pe altii sa faca prajituri. Crearea deserturilor este pentru Christophe Michalak dragoste, joaca, empatie si dezvoltare personala, deopotriva, dupa cum el insusi afirma. Frumusetea deserturilor este o conditie obligatorie, dar nu e totul: important este sa trezeasca emotii, altfel tot efortul cofetarului este inutil. Filozofia lui de lucru are in centru prospetimea: la fel ca felurile de mancare, si prajiturile trebuie sa fie proaspete, aproape create pe tejghea, in fata clientilor, si sa poata fi savurate oriunde si oricand. Faceti cunostinta cu geniul cofetar care a demitizat cofetaria frantuzeasca grea.

Premiul care „obliga”

Christophe Michalak (43 de ani) s-a nascut in Franta, intr-o familie de italieni, mostenind „genele” a doua dintre cele mai faimoase culturi gastronomice ale lumii. Si-a dorit initial sa fie arhitect, insa la varsta de 15 ani, si-a dat seama ca drumul lui in viata va fi cu totul altul: sa intre in minunata lume a cofetariei. Cel care si-a inceput drumul in industria dulce ca ucenic intr-o mica patiserie din Paris avea sa obtina la varsta de 29 de ani, alaturi de echipa Frantei, cea mai mare distinctie a carierei sale – World Champion Pâtissier, in cadrul cele mai mari competitii de gen – World Pastry Cup.

Titlul obtinut in 2005 nu i-a schimbat principiile de viata si de munca, dar i-a netezit calea spre succes: „M-am pregatit constiincios, pentru ca imi doream sa castig acest premiu. Era visul meu inca din copilarie. Imi aduc aminte si acum de ziua in care am castigat si chiar in momentul in care mi s-a inmanat trofeul, am inceput sa ma gandesc la ce voi face de maine incolo. Acum ca mi-am indeplinit acest tel, care va fi urmatorul? Nu sunt genul de om care sa traiasca in trecut. Incerc sa evoluez in continuu”, recunoaște Chef-ul cofetar. Iar evolutia si cautarea neobosita de noi gusturi, texturi si arome se vad si in creatiile sale.

Michalak

 Cofetar si TV star

Dupa ce si-a terminat ucenicia in cofetarie la o scoala din Angers, Christophe Michalak a pornit intr-o calatorie gastronomica prin toata lumea, pentru a explora cofetaria diverselor culturi. Drumul a fost intens. In 1991, Michalak ajunge la Londra si Bruxelles, unde lucreaza la Hilton, ca mai apoi, in 1993, sa ajunga la renumitul restaurant „Le Chantecler” din cadrul Hotelului Negresco, Nisa, detinator a doua stele Michelin. După doi ani petrecuti in una dintre cele mai exigente bucatarii din lume, se intoarce la Paris, ca mai apoi sa-si deschida propria cofetarie in Kobe, Japonia. In 1998, ajunge la New York, unde, timp de un an, este consultant pentru celebrul Pierre Herme, creatorul cofetariei haute-couture. Intors la Paris, in anul 1999, Michalak incepe sa lucreze la faimoasa cofetarie Maison Laduree. In vara anului 2000, Michalak se stabileste la Paris, ca Pastry-Chef la restaurantul Plaza Athenee Hotel, detinator a trei stele Michelin.

Intr-o era in care Chefii au devenit adevarate staruri, Michalak si-a dus arta mai departe in lumea televiziunii. Incepand cu 2012, patiserul a fost gazda emisiunii saptamanale Le Gateau de mes reves (Tortul visurilor mele), ca mai apoi, in 2013, sa faca parte din juriul emisiunii concurs Qui sera le prochain grand patissier (Cine va fi urmatorul mare patiser). Intre 2013 si 2016, a prezentat emisiunea-concurs Dans la peau d’un chef (In papucii unui chef), difuzata de France 2. Intre timp, Michalak a scris nu mai putin de opt carti culinare.

Povestea din spatele „prajiturii zilei”

2013 este un an important in cariera lui Michalak: deschide la Paris propria sa scoala de cofetarie – Michalak Masterclass in arondismentul 10. Cine vrea sa guste deserturile lui Michalak, poate fie sa se inscrie la scoala lui de cofetarie, fie sa le cumpere de la magazinul de tip takeaway, punctul de desfacere al delicateselor create de celebrul Chef cofetar si echipa sa. Doar ingredientele proaspete, fara aditivi si gelatina, trec testul de exigenta Michalak: „Cofetaria  viitorului este cea facuta zilnic, fara congelare, pentru a nu se pierde nimic din gustul initial. Cofetaria viitorului va fi cea expusa pe tejghea, preparata si servita imediat.” Este si motivul pentru care in meniul magazinului sau, clientii gasesc doar “prăjiturile zilei”. In fiecare seara, Michalak si echipa sa au program: se aduna pentru a afla ce arome ii inspira, ce e „hot” la acel moment, de ce le este lor pofta. Asa se naste prajitura zilei.

Deschiderea scolii de cofetarie are in spate un crez puternic al lui Michalak, si anume ca oricine este „apt” sa faca prajituri. Si-a dorit sa aduca deserturile cat mai aproape de iubitorii de dulciuri si sa demonstreze ca oricine poate invata sa creeze prajituri unice. „Oamenii au impresia ca prepararea dulciurilor este foarte dificila, aproape imposibila.” Dar Michalak dovedeste cum crearea deserturilor este „piece of cake”. Ucenicii pot opta pentru cursuri de trei ore alaturi de mari Chefi cofetari, precum Marie Meunier, Francois Daubinet sau Yann Menguy, insa „vedeta” scolii este cursul special, tinut o data pe saptamana, de Christophe Michalak in persoana. In cadrul scolii exista si cursuri pentru copii, pentru ca, de ce nu, in cofetarie, este ca in sport. Cu cat incepi mai devreme, cu atat ai sanse sa ajungi mai departe.

O prajitura trebuie sa iti dea „fluturi in stomac”

Supranumit de jurnalisti „Tin Tin” al cofetariei, datorita spiritului sau explorator, sau regele cofetariei, Michalak isi defineste stilul prin patru cuvinte: eleganta, echilibru, emotie si eficienta. Desertul care ii este cel mai apropiat de suflet este Le kosmik, o prajitura proaspata, fara niciun fel de aditiv, care se vinde la borcan, creata special pentru a fi servita in orice moment, chiar si pe strada.

Kosmik, prajitura iconica a lui Michalak
Kosmik, prajitura iconica a lui Michalak

Michalak este obsedat de cartile cu super-eroi si face tot posibilul sa fie „un super-erou al cofetariei”. Dezideratul lui este sa creeze deserturi cat mai accesibile, cat mai putin grase si mai putin dulci decat se obisnuia in era „haute patisserie”. Intr-adevar, cofetaria frantuzeasca este foarte traditionala, ceea ce o face cu adevarat unica. Oricat ai strabate pamantul, nu vei gasi o cofetarie asemanatoare prin alte parti ale lumii. „In Franta, luam foarte in serios autenticitatea si stilul clasic, dar in acelasi timp, eu incerc sa dau cofetariei acel touch tineresc. Este vital sa evoluezi: acum 25 de ani de ani, deserturile erau imbibate in alcool si in grasime”. Cofetaria viitorului, asa cum o simte Michalak, nu poate fi decat „mai usoara, mai putin grasa, cu mai putina gelatina, dar cu mai mult focus pe gust si eficienta”.

Deserturi Michalak

Desi mulți vad în Chefii cofetari niste magicieni care dau permanent cu bagheta peste prajituri, frumusetea nu e totul. Cel mai important lucru este sa poti crea emotii prin deserturile tale, ceea ce nu se poate obtine decat imbinand creativitatea cu echilbrul texturilor si aromelor. Mai degraba decat Pastry Chef, Michalak se considera „creator de emotii”. Cofetaria este puternic conectata la factorul emotional: aceiasi fluturi in stomac pe care ii simti cand esti indragostit ar trebui sa ii simti si atunci cand mananci o prajitura buna. „Exista prajituri bune, care nu iti provoaca nicio emotie. Iar fara emotie, totul este plictisitor si inutil”. Obiectivul lui principal a mers dintotdeauna catre demitizarea cofetariei frantuzesti, a preconceptiilor tesute in jurul ei. Si-ar dori sa vada tot mai des o cofetarie mai putin complicata si mai mult ludica.

Clasice revizitate

Prajituri pentru posteritate

Cea mai mare ambitie a lui Michalak este sa lase un brand trainic in urma, iar prajiturile lui sa dainuie de-a lungul vremii. „In prezent, cea mai mare ambitie a mea este sa construiesc un brand puternic si peren, asa cum a facut-o in trecut prietenul meu Pierre Herme.” De altfel, la inceputul acestui an, Christophe Michalak a parasit Plaza Athenee, dupa 15 ani petrecuti aici, pentru a se dedica 100% brandului sau personal. Chef-ul cofetar detine trei patiserii in Paris si urmeaza ca in luna septembrie a acestui an sa o deschida si pe cea de-a patra.

Michalak

Intrebat intr-un interviu daca patiseria/cofetaria frantuzeasca este cea mai buna din lume, Christophe Michalak lasa faptele sa vorbeasca. Totusi, nu sunt multe cofetarii in lume care se pot lauda cu peste 50 de specialitati locale. Cu toate acestea, industia culinara este efervescenta, intr-o continua transformare, pe masura ce gusturile popoarelor evoluează. „In trecut, bucataria frantuzeasca era cea mai buna, insa am fost ajunsi din urma, poate chiar depasiti, de spanioli, italieni si de Chefi incredibili de talentati din Norvegia si Suedia. Dar, cred ca exista doar o patiserie adevarata, cea traditionala si originile ei raman in Franta, cu toate ca putem gasi lucruri extraordinare si in alte parti ale lumii”. Cofetaria frantuzeasca nu inceteaza sa uimeasca intreaga lume prin varietatea de gusturi si texturi, incorporand originalitatea zilelor noastre cu traditionalismul erei trecute. Nu e putin lucru ca a dat si continua sa dea lumii cei mai faimosi patiseri.

FANTASTIK CERISE DRAGÉE

Christophe Michalak  

Desert

KOSMIK VANILLE MANGUE

PARFAIT GLACÉ AU NOUGAT

Kosmiks

In aceeasi serie au mai aparut:

Pierre Hermé, creatorul cofetariei Haute Couture

Gaston Lenotre, omul care a creat ceea ce noi numim astazi cofetarie clasica 

 

Ana Consulea

Ana Consulea

Add Your Comment