• Home
  • Articole
  • Alexia Udriste, ilustratoarea din spatele noilor ambalaje Zexe Braserie: „Avem nevoie sa aducem arta in cotidian”

Alexia Udriste, ilustratoarea din spatele noilor ambalaje Zexe Braserie: „Avem nevoie sa aducem arta in cotidian”

Atunci cand arta si cofetaria se intalnesc, lucruri bune se intampla. Asa cum este si proiectul „Cofetari cu Spirit de Artist”, inceput in 2018 de Zexe Braserie. O initiativa care aduce arta in viata oamenilor, alaturi de prajituri foarte bune, si care sustine artistii romani. Astfel, an de an, un artist este invitat sa se lase inspirat de deserturile din vitrina noastra si de spiritul Braseriei pentru a crea o lucrare de arta pentru noua colectie de ambalaje.

Anul acesta, cea care semneaza minunatele ilustratii botanice de pe ambalajele noastre este Alexia Udriste, o cunoscuta artista cu experienta in ilustratii botanice si ilustratii pentru carti de copii. Am intrebat-o pe Alexia care au fost sursele de inspiratie pentru lucrarea create pentru Zexe Braserie, dar si cum s-a indragostit de arta.

De ce ai ales drumul artei si care a fost parcursul tau?

M-am trezit in Bucuresti cu un singur as in maneca – desenul. Terminasem un liceu de arte cu specializare in zona design-ului de produs, asa ca deprinsesem mici notiuni la nivel de tehnica. Odata ce am luat decizia de a incerca apa cu degetul, n-a mai fost mult pana la primele job-uri in domeniu, de unde lucrurile au curs cu foarte multa munca. Cred ca drumul m-a ales pe mine, era si inca este unul dintre putinele lucruri la care simt ca sunt buna. Fiecare proiect aduce o provocare noua si ma entuziasmez de fiecare data sa rezolv brief-uri.

Care este povestea din spatele ilustratiilor care stau la baza noii serii de ambalaje de la Zexe Braserie? Care este conceptul, ce ti-ai dorit sa exprimi, in ce cheie trebuie sa le privim?

Sufletul meu a fost lasat in Grecia in perioada in care am inceput „sa coc” conceptul ilustratiilor, asa ca nu aveau cum sa lipseasca smochinele, rodiile si florile de passiflora – care sunt de o frumusete inegalabila. Am vrut sa cuprind o paleta cat mai variata de nuante si mirosuri desprinse din anotimpurile mele favorite, primavara si toamna. Stiu ca Ana are o selectie tare diversa de prajituri care pica de minune in caz ca te trezesti iarna cu pofta de vara, ori toamna cu pofta de primavara. Eu sunt pasionata de ilustratia botanica si de acolo pana la o impletitura de culoare nu a mai durat mult. Am vrut sa surprind exact sentimentul pe care il ai in vacanta, cand mananci bunatati si-ti flutura un vanticel pe langa obraji.

Cat a durat procesul de creatie?

Am gandit destul de mult selectia de plante. Lucrarea a fost conturata in jurul passiflorei, iar de acolo am lucrat ca la un puzzle. A fost ultimul proiect la care am lucrat in sarcina, asa ca tot ce tin foarte bine minte a fost faptul ca nu mai incapeam la birou si ca fiecare ora petrecuta pictand era o victorie – fiind si unul dintre motivele pentru care imi este si foarte drag rezultatul.

Care au fost sursele de inspiratie in creatia ilustratiilor?

Vacantele de mai de pe insule – prajiturile Anei, indeosebi Exotic, care este si favorita mea – atlasele botanice si smochinele de la Mega Image. Sunt o fata simpla.

De unde iti iei inspiratia in general?

Cel mai mult ma inspira calatoriile si lucrurile foarte banale. Nu caut inspiratie undeva anume, incerc sa deschid mai bine ochii zi de zi si sa captez vreun moment care poate fi potentat.

Cum ai descrie stilul tau artistic?

Aerisit. Imi place sa folosesc nuante cat mai naturale si vii. Incerc sa nu ma definesc foarte mult, fiindca simt ca mi-as ingradi orizonturile, dar in principiu aleg sa vad ilustratia pe care o  fac ca pe o gura de aer.

Cum ai caracteriza acest demers al Anei Consulea si Zexe Braserie de a introduce putina arta in viata oamenilor? De ce crezi ca avem nevoie de arta in viata noastra? 

Mi-a placut la nebunie povestea asta, fiindca umple un gol in industrie. Artistii plastici sunt inca vazuti ca fiind de neatins, izolati si expusi doar in cadre oficiale. Sa aducem pictura, ilustratia si grafica in cotidian este exact ce avem nevoie in societatea in care traim, unde totul devine din ce in ce mai plat.

Ai vreo prajitura preferata din vitrina Braseriei?

Exotic. E prajitura pe care mi-am dorit-o la botezul copilului, decorata cu panselute mov, exact cum am savurat-o prima data. Ana mi-a facut bucuria asta. De curand insa, m-am indragostit si de savarina care, daca nu ma insel, a fost in editie limitata. Savarina e dragostea mea din copilarie, nu o va inlocui nimic pe deplin.

Cristina Lica

Add Your Comment