Alberto Adria, creatorul de iluzii comestibile

Cofetarie de avangarda

„Gatitul nu inseamna retete. Gatitul inseamna sa-ti pui intrebari despre tot.”

Albert Adria

Imaginati-va o lume in care budinca, torturile, mousse-urile, deserturile, asa cum le stim noi, nu ar exista. O lume in care dulciurile trec dincolo de granitele cofetariei conventionale si devin opere de arta: sculpturi in zahar, colaje, picturi psihedelice in farfurie. Cum ar fi sa te trezesti in farfurie cu un colt de natura, la propriu? Bine ati venit in lumea lui Albert Adria, celebrul Pastry Chef catalan, creatorul cofetariei de avangarda. Desi asociat mai mereu cu numele fratelui mai mare, Ferran Adria, Chef-ul care a facut revolutie culinara, „micutul” Albert si-a castigat renumele prin munca, dedicare si, mai presus de toate, talent sclipitor.

Dragostea pentru cofetarie a trecut mai intai prin bucatarie

Cariera celebrului cofetar Albert Adria, detinatorul titlului de „Cel mai bun Pastry Chef al anului 2015”, este strans legata de fratele sau, Ferran, Chef-ul si creierul din spatele legendarului restaurant spaniol elBulli, detinator a trei stele Michelin. Pe vremea cand avea doar 15 ani, Ferran Adria l-a invitat pe fratele sau mai mic sa vina in echipa sa, intr-un moment in care nici nu visa ca restaurantul sau avea sa devina unul dintre cele mai celebre din lume. Asa ca la doar 15 ani, Adria a renuntat la scoala fara sa stea pe ganduri si si-a inceput ucenicia la elBulli, unde a lucrat timp de 23 de ani.

In primii doi, Albert a trecut prin toate etapele pe care le presupune o bucatarie de talia renumitului restaurant, insa cofetaria a fost cea care l-a inspirat si i-a trezit cele mai puternice sentimente. Aatat de puternice incat atunci cand elBulli era inchis pe perioada iernii, Adria se perfectiona in cofetarii notorii, precum Tutull in Terrassa si Escriba in Barcelona. Cele mai mari opera de arta a lui Adria, care i-a dovedit geniul in cofetarie, raman, fara indoiala, iconicele bezele din parmezan si sorbetul de capsuni si trandafiri.

Bezea cu parmezan

Un colt de natura tras in chocolate

Filozofia lui Albert Adria in laborator merge mult pe inovatie. Ii place sa jongleze cu „dulceata” si savoarea, sa picteze cu ingredientele, creand nu deserturi, ci iluzii comestibile. De exemplu, una dintre creatiile statement ale lui Adria este „desertul din timpuri inghetate”, care recreaza un drum de tara, in plina toamna, realizat din serbet de cirese, iaurt sarat cu miere, pudra de ciocolata inghetata si paine cu condimente. Il inspira mult elementele naturii. Copacii, pasarile, strazile sunt lait-motivele deserturilor lui. Un alt desert celebru marca Adria, intitulat simplu „Natura”, recreaza un trunchi de copac folosindu-se de ciocolata, pe un pat de iaurt, cu lime si menta, praline de migdala, quinoa și fistic. Visul inca neindeplinit este inghetata fierbinte. „In fiecare an ma gandesc la asta. Cum ar fi sa gusti din inghetata si sa fie fierbinte? Sa iti tulbure tot ce stiai despre acest desert iubit. Dar pana acum este doar o obsesie neindeplinita”.

Antreprenorul cu idei futuriste

2011 a fost un an de cotitura in cariera lui Adria, dar si urmatoarea miscare spre succes: elBulli si-a inchis portile: „Dupa atatia ani, exista teama ca pasiunea e pe moarte”. Asa ca in acelasi an, fratii Adria au deschis in cartierul Eixample Esquerra, din Barcelona, Tickets, un tapas bar. Imediat dupa colt, au deschis si 41° Experience, un restaurant unde este aproape imposibil sa intri si care serveste meniuri elaborate ce includ unele din cele mai spectaculoase preparate din bucataria elBulli. Albert si-a extins in scurt timp zona de actiune si a transformat o parte a orasului Barcelona in elBarri sau ceea ce el insusi numeste „un parc de distractii culinar”, adaugandu-si in palmares restaurantele Pakta, Hoja Santa, Nino Viejo si Bodega 1900. Toate aceste locuri se inscri in ambitiosul sau proiect 5.0 Project. Exclusiv datorita geniului lui Adria, elBarri a capatat o popularitate uriasa, unde excelenta isi da mana cu eleganta si rafinamentul: „Munca multa, pasiune si dragoste pentru gatit. Vino si savureaza. Vom da totul pentru a te face fericit.”

5.0 project

Premier League gastronomic

Anul 2015 reprezinta, iarasi, un an de referinta in cariera lui Albert Adria. A castigat titlul de The World’s Best Pastry Chef, indeplinindu-si unul dintre cele mai mari vise ale sale. Iar in vara anului trecut, fratii Adria au lansat un nou proiect grandios. Impreuna cu Cirque du Soleil, au creat o experienta unica, in care talentul culinar si-a dat intalnire cu spectacolul. Rezultatul a fost Heart, in incinta Ibiza Gran Hotel, impartite pe trei zone: Terrace, o terasa creata ca o piata cu standuri de tip streetfood, Supper, ce iese din zona conventionala si ofera o experienta gastronomica de inalta clasa, si Club, un bar de noapte. „Experienta Heart este comparabila cu Premier League. Heart este genul acela de proiect care se intampla o data in viata, ceva la care am visat mereu si acest vis devine realitate…”

Heart

Reintoarcere la dragostea dintai?

In anul 2016, Albert Adria a trecut granitele Spaniei, asumandu-si un risc urias: ajunge la Londra, la Café Royal, unde a creat proiectul de tip pop-up „50 de zile cu Albert Adria”. „Cel mai mare risc pe care mi l-am asumat in cariera este proiectul 50 de zile. Este prima data cand am deschis ceva in afara granitelor Spaniei. E o mare provocare pentru mine, pentru ca ma simt vulnerabil”. Spirit neobosit, Albert Adria lucreaza de trei ani la un alt proiect ambitios – Enigma, despre care spune ca va fi ultimul restaurant pe care-l va deschide, cel putin in Spania. „Vom servi 24 de persoane intr-un spatiu impresionant, insa ceea ce va fi cel mai surprinzator este ca nu vom surprinde cu nimic. Vrem ca totul sa fie auster in prezentare si idei si sa cautam limitele in mancare, fara artificii”, spune Albert.

Povestea lui Albert Adria nu se termina aici. Si-a creat un adevarat imperiu culinar si toata lumea asteapta cu sufletul la gura sa vada care va fi urmatoarea lui miscare. Multi speculeaza ca ar fi vorba de o reintoarcere la radacinile sale – un dessert bar.

natura

In seria „10 Chefi cofetari ai lumii” au mai aparut:

Pierre Hermé, creatorul cofetariei Haute Couture

Gaston Lenotre, omul care a creat ceea ce noi numim astazi cofetarie clasica 

Christophe Michalak, creatorul de emotii care „a intinerit” cofetaria frantuzeasca

 

 

 

Ana Consulea

Ana Consulea

Add Your Comment