Christophe Adam, „geniul eclerelor”

Cofetarul care a recreat celebra „little black dress” intr-o prajitura

„Suntem frati – eu si eclerul – traiesc cu el”

Christophe Adam

Cel mai bun cofetar al anului 2015, Christophe Adam are meritul de fi reinventat una dintre cele mai celebre si vechi prajituri din lume, eclerul, din care a creat o adevarata opera de arta contemporana. Are nu mai putin de 80 de arome inovative, insa el inca mananca, pentru rasfatul personal, eclere cu caramel sarat, pentru ca ii aduc aminte de gustul copilariei. Simplitatea sofisticata este cuvantul de baza in laboratorul lui, demonstrand ca „snacking-ul” poate fi chic. Eclerele nu au fost nicicand mai delicioase si mai aratoase ca acum.

Christophe Adam si-a descoperit pasiunea pentru cofetarie la varsta de 15 ani, cand a inceput sa lucreze la cofetaria Legrand, din Quimper, situata in regiunea sa natala, Cornouaille, Franta. Dupa doi ani, a plecat la Londra si a inceput colaborarea cu renumitul Gavroce Studio, primul restaurant din afara Frantei care a obtinut trei stele Michelin. A avut aici ocazia sa-si dezvolte creativitatea la cel mai inalt nivel, ca mai apoi sa lucreze la cofetaria fratilor Roux. Calatoria lui Adam a continuat la prestigiosul Hotel Crillon, ca mai apoi sa plece in Elvetia unde a ocupat pozitia de Head Chef la Palace Beaurivage din Lausanne.

Fauchon, locul in care a invatat anterprenoriatul in cofetarie

In 1996, a revenit la Paris, marea lui dragoste, unde si-a inceput cariera la Fauchon, alaturi de Sebastien Gaudard si Philippe Givre, chiar inainte de plecarea lui Pierre Herme, alti grei ai industriei dulci. Timp de 10 ani, s-a ocupat cu deschiderea buticurilor Fauchon din Monaco, Bordeaux, New York, Moscova, Beijing, Dubai, Tokyo si Casablanca. Dupa 15 ani la Fauchon, timp in care a fost Sef Cofetar, Cofetar Executiv si Director de Creatie, Christophe Adam s-a dedicat brandului sau personal, oferind consultanta multor lideri din industrie si deschizand propriile sale magazine.

2012 a fost unul dintre cei mai importanti ani ai carierei lui Adam, anul in care a adus la viata conceptul L’éclair de Genie, care avea sa il faca si mai cunoscut. Dupa deschiderea a sase cofetarii in Paris, Adam a cucerit si piata asiatica, ajungand cu eclerele sale in Japonia, Hong Kong si Korea. Momentan, se pregateste sa cucereasca si Milano, unde va deschde primul sau butic cu deserturi. Christophe Adam este si autorul mai multor carti in care a expus publicului talentul si creativitatea sa si a facut parte din juriul emisiunii TV „Cine va fi urmatorul mare cofetar?”. Dupa succesul sau fulminant, in anul 2014, a fost numit Chef of The Year de catre Ghidul Pudlo si in 2015, a primit de la Relais Desserts premiul Best Cook of the year 2015.

130909_EYE_EclairGenieBOX920.jpg.CROP.article920-large

Burgeri dulci si eclere cu trufe

Eclerul este o prajitura cu istorie veche. A fost creat pentru prima data in anul 1850, insa geniul lui Christophe Adam l-a reinterpretat si l-a adus in contemporaneitate, constient ca inovatia este cea care ii seteaza cel mai bine valorile de brand si il diferentiaza pe piata. „Un ecler trebuie sa aiba gust bun, fara indoiala, insa la fel de mult, trebuie sa arate si foarte bine, sa aiba acel aspect contemporan, sa denote calitate la standarde moderne. 5 euro nu este un pret mic pentru un ecler, dar avand in vedere ca este un produs fresh, cu ingrediente super premium, creat intr-un loc in care dam atentie la detalii si la estetica, nu este un pret mare. Calitatea are un cost, dar calitatea este si cea care iti ofera o experienta deosebita”, rezuma intreaga lui filozofie. Unul dintre cele mai sofisticate eclere pe care la creeaza este cel cu ciocolata neagra si trufe, inspirat din celebra „little black dress” a lui Coco Chanel.

ecler coco chanel

Eclerul lui preferat este fara nicio indoiala salted butter caramel, pentru ca-i aduce aminte de copilarie. Este si cel mai bine vandut produs creat vreodata de el si cel care i-a adus notorietatea. „Pentru mine, eclerul caramel este ca vanilla mille-feuille; e un classic si m-a facut celebru”, declara Christophe Adam. In total, are in palmares nu mai putin de 80 de sortimente de eclere. Cum iau nastere insa fabuloasele prajituri? Din calatorii, culori, reviste si sentimente, acestea sunt sursele de inspiratie ale marelui cofetar. „Imi place ca am posibilitatea sa lucrez cu o multime de arome si decoratiuni”. Cea mai recenta creatie a lui Adam este Chouger Glace, o combinatie inghetata dintre chou si burger, disponibil in sase arome: passion-raspberry, vanilla – pecan nut, choco-brownie, lemon-yuzu, caramel-fleur de sel si pistachio-choco.

chouger-glace-christophe-adam

Eclerul se pregateste sa cucereasca Italia

Daca nu ar fi ajuns cofetar, i-ar fi placut sa fie fotograf. Usor de inteles, avand in vedere ca in ambele meserii simtul estetic este un criteriu de baza. Odata cu extinderea brandului sau L’éclair de Genie, Christophe a inceput sa petreaca din ce in ce mai putin timp in bucatarie, spunand despre el ca acum este mai degraba un creator si un om de afaceri, decat un cofetar. Si ca sa demonstreze inca o data asta, se pregateste asiduu pentru deschiderea noului sa magazin de la Milano, care va avea loc in aceasta saptamana.

624x948

Ana Consulea

Ana Consulea

3 Comments Hide Comments

Add Your Comment