SharedBites – WeDine & Mega Image Cobălcescu

Context: Cu ocazia inaugurării Concept Store-ului Mega Image Cobălcescu (2018), am luat parte la un happening culinar demonstrativ și inovator marca WeDine. O abordare vizionară și contemporană, prin care trei artiști culinari s-au jucat cu ingredientele și le-au transformă în instalații culinare menite să surprindă atât la nivel gustativ, cât și la nivel vizual.

Concept: Pornind de la ideea unei seri împărțite din punct de vedere culinar în 3 momente, respectiv aperitiv, main course și desert, WeDine a creat 3 zone conduse de câte o echipă de bucătari/cofetari. Urmând filozofia de „shared food – shared table” promovată de unii dintre cei mai mari bucătari ai lumii, cei trei Chefi au montat abordarea lor gastronomica direct pe o masă, fără a se folosi de alte elemente de expunere sau servire, încurajând invitații sa ia parte la o experienta bazata nu doar pe inovatie si creatie, cat si pe ideea de „sharing” si comunitate.

Concept desert: Cele trei prăjituri istorice revizitate care ne-au consacrat – Regina Maria, Carmen Sylva și Take Ionescu –  s-au aflat în centrul activării, oferind vizitatorilor o călătorie interactivă din interbelic până în prezent. Cum am făcut acest lucru? Prin descompunere. Am pus față în față prăjitura clasică, originală, interbelică și varianta ei destructurată, contemporană – practic, un nou desert, destructurat, din componenetele celui istoric. În față – interbelicul, în spate (ca în oglindă) – varianta lui modernizată. Aceeași prăjitură, o călătorie în timp.

Povestea celor trei prăjituri este în sine o discuție întreagă.

Regina Maria: La bază un blat dens cu migdale, napat cu peltea de caise și decorat cu frcute uscate care reprezintă coroana încărcată cu pietre prețioase a iubitei noastre regine. Noi am revizitat-o cu cremă de ciocolată alba Ivoire, vanilie de Madagascar, inserție de caise și rodie, pe un blat de tartă cu migdale. Un desert demn de o regiă care vedea frumusețea ca o datorie a oricărui suveran.

Cuvinte-cheie: vanilie, rodie, caise, căpșuni, zmeură, ciocolată albă, migdale, flori comestibile, blat crocant: coulis de rodie, coulis de caise, zmeură proaspătă, căpșuni proaspete, zmeura liofilizată, ganache bătut de ciocolată albă cu vanilie de Madagascar, pudră de migdale, biscuit crocant, flori.

Carmen Sylva: Când Regina Elisabeta a României a împlinit 50 de ani (29 decembrie 1893), Carol I, mai curând cazon în materie de finețuri gastronomice, a cerut bucătarilor să pregătească un desert special. Așa a apărut tortul Carmen Sylva. La origine era tort, dar noi am creat o prăjitură, conferindu-i astfel o interpretare personală. Am schimbat crema de cafea și am făcut-o mult mai ușoară, mai aerată, am înlocuit crema de unt în care era îmbrăcată și i-am pus un brâu de migdale cu unt, ouă, zahăr. Bordura aceasta, cu model național de ie românească este tușa mea personală.

Cuvinte-cheie: migdale, alune de pădure, cafea, Amaretto, ciocolată, mousse, frișcă: mousse de cafea, cremă de ciocolată, migdale și alune caramelizate sărate, bezea, boabe de cafea din ciocolată, coulis de amaretto, coulis de ciocolată. 

Take Ionescu: Pe vremuri, evenimentele politice marcante erau omagiate în diverse moduri. Un astfel de eveniment s-a petrecut în anul 1908, când Take Ionescu a creat Partidul Conservator Democrat, desprinzându-se din Partidul Conservator al lui PP Carp. Pentru a sărbători această inițiativă, membrii partidului nou înființat au comandat laboratoarelor de cofetărie Grand Hotel du Boulevard prăjitura care avea să poarte numele „Take Ionescu”, inițiatorul proiectului.

Cuvinte-cheie: cacao, fistic, ciocolată neagră, blat Joconde, glasaj mirroir: ganache bătut din ciocolată, ganache bătut din fistic iranian, cremă din fistic, fistic Iranian măcinat, blat joconde făcut la microunde, migdale coapte, biscuit crocant cu ciocolată. 

EVENIMENT: Lansare Mega Image Concept Store

CONCEPT: Shared Bites // 3 Chefs, 3 corners, 3 dishes (aperitiv, fel principal, desert) // table plating & shared bites

CHEFI INVITAȚI:

Alexandru Dumitru (starter)

Chef Alexandru Iacob (fel principal)

Ana Consulea (desert)

Cristina Lica

Add Your Comment