Ingredients
-
Cochilii:
-
740 g Migdale pudra
-
740 g Zahar pudra
-
120 g Cacao
-
300 g Albus I
-
300 g Albus II
-
800 g Zahar
-
240 g Apa
-
Ganache ciocolata:
-
500 g Ciocolata neagra 72%
-
600 g Smantana frisca
-
100 g Unt
Directions
Desi macarons ne duc cu gandul la Paris si rafinamentul francez, istoria spune ca celebrele fursecuri mici si colorate au fost preparate pentru prima data de arabi, unde pasta de migdale era adesea un ingredient principal al deserturilor. In Europa, macarons ar fi aparut abia in Evul Mediu, reteta fursecurilor fiind preluata de italieni, intr-o forma rudimentara, fara a avea culoarea si savoarea de astazi. Italienii ar fi imbunatatit reteta, pentru ca mai apoi, macarons sa ajunga in Franta.
Legenda spune ca aceasta prajitura ar fi fost prezentata la curtea regala franceza in 1533, cu ocazia nuntii Caterinei de Medici cu ducele de Orleans, viitor rege al Frantei. Desertul ar fi fost preparat atunci de bucatarul de origine italiana al Caterinei de Medici.
Indiferent de origini, francezii sunt cei care au imbogatit acest desert, dezvoltand zeci de variante, unele mai apetisante decat altele. Pierre Herme, unul dintre cei mai faimosi cofetari din Franta, despre care am scris si noi aici, este unul dintre cei mai cunoscuti creatori de macarons din lume. Una dintre cele mai interesante arome introduse de el este Ispahan – trandafiri, lycee și zmeură.
Pentru ca pe 20 martie este Macarons Day la nivel international, va provocam si pe voi sa preparati acest desert minunat.
Steps
1
Done
|
Ganache de ciocolata neagraGanache de ciocolata neagra Preparati mai intai ganache-ul care va servi la umplerea cochiliilor. Astfel, va avea timp sa se raceasca. Fierbeti frisca lichida si turnati peste ciocolata. Lasati cateva minute. Amestecati cu o spatula, puneti untul la temperatura camerei si blendati pentru omogenitate cu un blender de mana. Lasati la rece. |
2
Done
|
Cochilii cu cacacoCochilii cu cacao Amestecati intr-un bol zaharul pudra, faina de migdale si cacaoa, cat sa le omogenizezati. |
3
Done
|
Faceti un sirop la 117 grade C din zaharul tos cu apa, pentru bezeaua italiana. Cand siropul incepe sa fiarba (112C), incepeti si voi sa bateti albusurile. |
4
Done
|
Cand siropul atinge 117 grade C, turnati in fir subtire peste albusurile, care se bat continuu. Continuati sa mixati pana cand bezeaua atinge 35- 40 grade C. |
5
Done
|
Amestecati zaharul pudra, faina de migdale si cacaoa cu albusurile II. De preferat, amestecati cu mana, pana cand se omogenizeaza. In acest amestec incorporati bezeaua (rezultata din albusurile I si sirop), incet, cu mana. |
6
Done
|
Copt si finisajCompt si finisaj Pregatiti tavile cu hartie de copt. Turnati macarons in tava cu posul de patiserie (cu dui de 10 mm) la distanta de 1,5-2cm. Tineti posul perfect perpendicular pe tava. Fiecare macaron turnat nu trebuie sa fie mai mare de 2cm in diametru. |
7
Done
|
Bateti tava cu podul palmei pentru a aplatiza complet macarons si pentru a scoate eventualele bule de aer. |
8
Done
|
Lasati macarons deoparte timp de 20-30 de minute, pana cand se usuca la suprafata. Atunci cand le atingeti, nu trebuie sa se lipeasca de deget. |
9
Done
|
Daca aveti cuptor cu ventilatie, incingeti-l la 150-155C si coaceți macarons timp de 15 minute. Daca aveti cuptor cu convectie, puteti ridica temperatura la 160C si coaceți macarons timp de 14 minute. |
10
Done
|
Lasati cochiliile sa se raceasca bine inainte de a le umple (3-4 ore). |
16 Comments Hide Comments
Multumim mult !
Va rog mult ,daca se poate , nu apare cantitatea de Albus 1
Multumesc
Buna!
Am modificat 🙂
Te rog sa ne spui gramajul pentru albus I si zaharul tos. Multumesc.
Buna! Am modificat. Multumesc!
Se pot da cantitatile si pentru Albus I si zaharul pentru sirop?
Multumesc.
Buna ziua! La ingrediente, in dreptul „Albus I” nu este trecuta cantitatea. Multumesc!
Acelasi lucru l-am observat si la zaharul tos.
Multumesc pentru observatii. Am trecut acum cantitatile.
Mulțumesc pentru rețetă!
O întrebare am: albușurile II se bat la mixer?
Buna! Nu. Se amesteca pur si simplu cu migdalele pudra.
Nu vreau sa fiu carcotas.. dar 20 martie e ziua internationala a macarons..
Nu esti carcotas, Tudor! Multumim pentru observatie! Asa este, pe 20 Martie este ziua in care celebram macarons la nivel international:)
Buna seara!
Se pot face cochiliile de macarons si sa se pastreze ceva timp în cutii fără a fi umplute? Si, cat timp se pot pastra neumplute?
Multumesc
Buna Ana! Da, se pot pastra si neumplute, la temperatura camerei, acoperite cu folie de plastic cam o saptamana. Umplute, dupa ce trec cele 48 de ore de stat la frigider pentru ca ganache-ul sau crema folosita sa lase umiditate in cochilie, se pot pastra 4-5 zile la frigider bine acoperite.
Buna Ana. Îmi poți spune care este motivul pentru care suprafața cochiliei nu a ieșit netedă și este încrețită? In rest cochilia are picioruș, e plină,are gust bun. Poate avea legătură cu cacao sau alt motiv? Mulțumesc
Buna Luciana! Se poate sa ii fi lasat prea mult la uscat.