Christophe Felder, cofetarul care i-a facut pe japonezi sa iubeasca deserturile frantuzesti
Dragostea pentru cofetarie, intercontinentala
„Placerea de a oferi un produs de cofetarie bun este eterna.”
Christophe Felder
Cine ii gusta deserturile lui Christophe Felder nu le mai poate uita nicioadata. Sunt foarte usor de mancat, desi destul de greu de creat. Chef-ul cofetar are o filozofie destul de simpla in laborator: revizitarea prajiturilor clasice, prin inovatie, prin acea sclipire care face un cofetar celebru. Dupa 15 ani in care a fost responsabil de partea dulce a resturantului celebrului Hotel Crillon din Paris, Christophe Felder se dedica acum in mare parte scrierii de carti si consultantei, invatandu-i pe japonezi cum sa prepare deserturi frantuzesti. Cu succes, chiar. Se pare ca asiaticii pretuiesc atentia la detalii si minutiozitatea cerute de cofetaria frantuzeasca. In plus, se mai ocupa inca de cofetaria din Mutzig,unde fanii ii pot gasi zilnic prajiturile.
Cel mai mare vis, antreprenor pana la 40 de ani
Christophe Felder (51 de ani) avea 12 ani cand pasiunea lui pentru deserturi a devenit evidenta. Primii „fiori” i-a simtit in patiseria parintilor sai din Alsacia. La Strasbourg, a deprins tehnicile cofetariei, unde talentul i-a si fost remarcat de nume grele in cofetarie, precum Bourguignon din Metz sau Oberweis din Luxemburg, ca mai apoi, la varsta de 20 de ani, marele Fauchon din Paris sa-i propuna functia de designer de productie. In anul 1987, Christophe s-a alaturat echipei lui Guy Savoy, iar la varsta de 23 de ani, a ajuns la Hotel de Crillon, unde era cel mai tanar cofetar din echipa. La Crillon a ramas nu mai putin de 15 ani, timp in care a reinventat in nenumarate randuri deserturile servite in luxosul hotel.
Inca din tinerete, visul sau cel mai mare a fost sa-si creeze propria afacere inainte de implinirea varstei de 40 de ani, asa ca in anul 2004, cand s-a intamplat acest lucru, a creat compania Christophe Felder – Desserts Attitudes. In anul imediat urmator, a facut o serie de achizitii, printre care Kléber Hôtel, EtC Hôtel si Gouverneur à Obernai, toate din Strasbourg, pe care le-a renovat in totalitate, iar in 2009 a deschis tot aici o scoala de cofetarie pentru amatori – Studio Christophe Felder. Intre timp, calatoreste prin toata lumea – Japonia, Statele Unite, Belgia, Spania, Brazilia, Germania, Mexic, Italia, Uruguay etc. -, unde a deprins noi tehnici pe care le-a perfectionat si pe care le-a impartasit si cursantilor sai.
Christophe Felder, in timpul unui curs de cofetarie
Japonezii invata repede tainele cofetariei frantuzesti
Desi a ajuns celebru in intreaga lume, Christophe Felder a ramas la fel de discret ca in primii ani ai carierei sale. Alaturarile si combinatiile inedite de ingrediente sunt statementul lui. Inspiratia poate veni in orice moment, din orice. In orice caz, pentru Christophe nu este un proces bine-definit, mintea sa este setata permanent in directia descoperirii de noi idei. Anotimpurile joaca un rol foarte important in conturarea de noi retete. „Cand traiesti in Alsacia, este imposibil sa nu valorifici fructele de sezon”, decreteaza cofetarul.
Care sunt trendurile in cofetarie, prin ochii lui Christophe? „Daca as sti care sunt trendurile, nu vi le-as dezvalui voua”, declara, glumet, intr-un interviu pentru publicatia Femmeactuelle.fr. Lasand gluma la o parte, cofetarul crede foarte mult in revizitarea prajiturilor clasice, un proces care dureaza ani de zile si la care muncesti zi de zi. Uraste lemnul dulce, dar iubeste anasonul si profita la maximum de acest ingredient, care se regaseste in multe dintre creatiile sale. Atractia pentru Japonia a devenit o profesie, Felder fiind consultant pentru un mare lant de cofetarii asiatic. „Japonezii care fac produse de cofetarie frantuzesti sunt foarte profesionisti. Este incredibil! Sunt extrem de minutiosi, au un respect enorm pentru produse si urmaresc retetele ca la carte.” Una dintre deserturile sale recunoscute este Royal, o prajitura fara gluten trasa in intregime in ciocolata.
Deserturi pe care le poate face oricine
Autor a peste 30 de carti, Felder prefera, totusi, sa predea cursuri cofetarilor amatori, simtind ca doar asa poate transmite exact stilul si tehnicile sale de lucru si, totodata, poate demonstra ca deserturile sale pot fi recreate cu usurinta de oricine, cu putina practica. „Pentru mine, cel mai important aspect nu este crearea unui desert spectaculos, ci mai degraba prepararea unui desert foarte bun”. Felder a scris cea mai vanduta carte de cofetarie frantuzeasca : Patisserie!, un ghid perfect pentru incepatori. Cu aceasta si cele care au urmat, a cucerit inimile milioanelor de cofetari amatori.
Felder are in palmares nenumarate distinctii. In 1989, a primit medalia de aur din partea juriului Forului European de la Strasbourg, iar in 1991 a fost numit cel mai bun cofetar din Paris. In anul 1999, a fost numit cetatean de onoare al statului Texas, ca mai apoi, in 2005, cartea sa „Mes 100 Recettes de gateaux” a fost numita cea mai buna carte de cofetarie, aleasa din peste 600 de alte carti. In 2004 a primit distinctia de Chevalier des Arts et des Lettres si in 2010, Chevalier du Mérite National. Iar acestea sunt doar cateva dintre trofeele pe care le-a primit de-a lungul anilor.
In seria „10 Chefi cofetari ai lumii” au mai aparut:
Pierre Hermé, creatorul cofetariei Haute Couture
Gaston Lenotre, omul care a creat ceea ce noi numim astazi cofetarie clasica
Christophe Michalak, creatorul de emotii care „a intinerit” cofetaria frantuzeasca
Alberto Adria, creatorul de iluzii comestibile
Christophe Adam, „geniul eclerelor”
Jordi Roca, „magicianul” deserturilor
Patrick Roger, copilul teribil al ciocolatei