• Home
  • 10 Chefi cofetari
  • Christophe Felder, cofetarul care i-a facut pe japonezi sa iubeasca deserturile frantuzesti

Christophe Felder, cofetarul care i-a facut pe japonezi sa iubeasca deserturile frantuzesti

Dragostea pentru cofetarie, intercontinentala

„Placerea de a oferi un produs de cofetarie bun este eterna.”

Christophe Felder

Cine ii gusta deserturile lui Christophe Felder nu le mai poate uita nicioadata. Sunt foarte usor de mancat, desi destul de greu de creat. Chef-ul cofetar are o filozofie destul de simpla in laborator: revizitarea prajiturilor clasice, prin inovatie, prin acea sclipire care face un cofetar celebru. Dupa 15 ani in care a fost responsabil de partea dulce a resturantului celebrului Hotel Crillon din Paris, Christophe Felder se dedica acum in mare parte scrierii de carti si consultantei, invatandu-i pe japonezi cum sa prepare deserturi frantuzesti. Cu succes, chiar. Se pare ca asiaticii pretuiesc atentia la detalii si minutiozitatea cerute de cofetaria frantuzeasca. In plus, se mai ocupa inca de cofetaria din Mutzig,unde fanii ii pot gasi zilnic prajiturile.

c567edcd94e4232ecbbd5acd2e93a64b

Cel mai mare vis, antreprenor pana la 40 de ani

Christophe Felder (51 de ani) avea 12 ani cand pasiunea lui pentru deserturi a devenit evidenta. Primii „fiori” i-a simtit in patiseria parintilor sai din Alsacia. La Strasbourg, a deprins tehnicile cofetariei, unde talentul i-a si fost remarcat de nume grele in cofetarie, precum Bourguignon din Metz sau Oberweis din Luxemburg, ca mai apoi, la varsta de 20 de ani, marele Fauchon din Paris sa-i propuna functia de designer de productie. In anul 1987, Christophe s-a alaturat echipei lui Guy Savoy, iar la varsta de 23 de ani, a ajuns la Hotel de Crillon, unde era cel mai tanar cofetar din echipa. La Crillon a ramas nu mai putin de 15 ani, timp in care a reinventat in nenumarate randuri deserturile servite in luxosul hotel.

13177312_1123999460964649_1390577807091454036_n

Inca din tinerete, visul sau cel mai mare a fost sa-si creeze propria afacere inainte de implinirea varstei de 40 de ani, asa ca in anul 2004, cand s-a intamplat acest lucru, a creat compania Christophe Felder – Desserts Attitudes. In anul imediat urmator, a facut o serie de achizitii, printre care Kléber Hôtel, EtC Hôtel si Gouverneur à Obernai, toate din Strasbourg, pe care le-a renovat in totalitate, iar in 2009 a deschis tot aici o scoala de cofetarie pentru amatori –  Studio Christophe Felder. Intre timp, calatoreste prin toata lumea – Japonia, Statele Unite, Belgia, Spania, Brazilia, Germania, Mexic, Italia, Uruguay etc. -, unde a deprins noi tehnici pe care le-a perfectionat si pe care le-a impartasit si cursantilor sai.

Christophe Felder, in timpul unui curs de cofetarie

Japonezii invata repede tainele cofetariei frantuzesti

Desi a ajuns celebru in intreaga lume, Christophe Felder a ramas la fel de discret ca in primii ani ai carierei sale. Alaturarile si combinatiile inedite de ingrediente sunt statementul lui. Inspiratia poate veni in orice moment, din orice. In orice caz, pentru Christophe nu este un proces bine-definit, mintea sa este setata permanent in directia descoperirii de noi idei. Anotimpurile joaca un rol foarte important in conturarea de noi retete. „Cand traiesti in Alsacia, este imposibil sa nu valorifici fructele de sezon”, decreteaza cofetarul.

10491095_879331215431476_6904837515501329172_n

Care sunt trendurile in cofetarie, prin ochii lui Christophe? „Daca as sti care sunt trendurile, nu vi le-as dezvalui voua”, declara, glumet, intr-un interviu pentru publicatia Femmeactuelle.fr. Lasand gluma la o parte, cofetarul crede foarte mult in revizitarea prajiturilor clasice, un proces care dureaza ani de zile si la care muncesti zi de zi. Uraste lemnul dulce, dar iubeste anasonul si profita la maximum de acest ingredient, care se regaseste in multe dintre creatiile sale. Atractia pentru Japonia a devenit o profesie, Felder fiind consultant pentru un mare lant de cofetarii asiatic. „Japonezii care fac produse de cofetarie frantuzesti sunt foarte profesionisti. Este incredibil! Sunt extrem de minutiosi, au un respect enorm pentru produse si urmaresc retetele ca la carte.” Una dintre deserturile sale recunoscute este Royal, o prajitura fara gluten trasa in intregime in ciocolata.

13393964_1145262385505023_7091618404011133241_n

Deserturi pe care le poate face oricine

Autor a peste 30 de carti, Felder prefera, totusi, sa predea cursuri cofetarilor amatori, simtind ca doar asa poate transmite exact stilul si tehnicile sale de lucru si, totodata, poate demonstra ca deserturile sale pot fi recreate cu usurinta de oricine, cu putina practica. „Pentru mine, cel mai important aspect nu este crearea unui desert spectaculos, ci mai degraba prepararea unui desert foarte bun”. Felder a scris cea mai vanduta carte de cofetarie frantuzeasca : Patisserie!, un ghid perfect pentru incepatori. Cu aceasta si cele care au urmat, a cucerit inimile milioanelor de cofetari amatori.

patisserie1

Felder are in palmares nenumarate distinctii. In 1989, a primit medalia de aur din partea juriului Forului European de la Strasbourg, iar in 1991 a fost numit cel mai bun cofetar din Paris. In anul 1999, a fost numit cetatean de onoare al statului Texas, ca mai apoi, in 2005, cartea sa „Mes 100 Recettes de gateaux” a fost numita cea mai buna carte de cofetarie, aleasa din peste 600 de alte carti. In 2004 a primit distinctia de Chevalier des Arts et des Lettres si in 2010, Chevalier du Mérite National. Iar acestea sunt doar cateva dintre trofeele pe care le-a primit de-a lungul anilor.

9ed4da1ecf68e9a0ece26ef2babd1cab

 

In seria „10 Chefi cofetari ai lumii” au mai aparut:

Pierre Hermé, creatorul cofetariei Haute Couture

Gaston Lenotre, omul care a creat ceea ce noi numim astazi cofetarie clasica 

Christophe Michalak, creatorul de emotii care „a intinerit” cofetaria frantuzeasca

Alberto Adria, creatorul de iluzii comestibile

Christophe Adam, „geniul eclerelor”

Jordi Roca, „magicianul” deserturilor

Patrick Roger, copilul teribil al ciocolatei

Ana Consulea

Ana Consulea

Add Your Comment