• Home
  • Diverse
  • Maria Dermengiu, artistul din spatele noilor ambalaje Zexe Braserie: „Arta te scoate din cotidian si te reda vietii”

Maria Dermengiu, artistul din spatele noilor ambalaje Zexe Braserie: „Arta te scoate din cotidian si te reda vietii”

Creatia este punctul de intalnire dintre arta si cofetarie, iar emotia este efectul. Cofetarul are, fara doar si poate, si un spirit de artist. Ambii creatori se lasa inspirati, pun suflet in operele lor si cauta sa starneasca emotii celor care le privesc sau le gusta. Artistul Maria Dermengiu s-a lasat inspirata de spiritul si de oamenii Zexe Braserie si a creat o lucrare care poate fi admirata, din aceasta toamna, pe ambalajele prajiturilor de la Zexe Braserie, meniuri si etichete. Va invitam sa o descoperiti, atat in Braserie, cat si in interviul de mai jos.

Maria, care a fost prima ta intanire cu arta? A fost o pasiune din copilarie sau pur si simplu ti-ai descoperit acest talent mai tarziu?

Inclinatia pentru forme si design am avut-o din frageda copilarie, deoarece am calatorit mult si am avut ocazia sa vad o multime de locuri incarcate de cultura si istorie. Am facut cunostinta cu marile muzee si galerii atunci cand simtul pentru estetic si frumos se contureaza in constiinta copilului care devine adolescent. Insa nu am practicat deloc pictura in primii ani ai tineretii.

Acum 8 ani, la 28 de ani, mi-am propus sa fac din pictura nu un hobby, ci un jobby, renuntand la meseria de avocat, dupa doi ani de stagiatura. Sunt unul dintre acei oameni care au ales sa-si schimbe meseria ‘serioasa’ cu una nu mai putin serioasa, dar vazuta mai degraba ca un hobby. Un downshift necesar care m-a asezat in pozitia incepatorului, a novicelui care descopera ca trebuie sa reinvete de la zero o alta meserie. Autodidact in forma pura.

In pauza de maternitate am inceput sa-mi pun intrebari legate de sens, de contributie, intrebari pe care de altfel ni le punem cu totii din cand in cand…

Raspunsul legat de identitatea mea a venit surprinzator, intr-o dimineata.  ‘Maria trebuie sa picteze’. Am cumparat culori si pensule si am indraznit sa-mi incerc mana. Am fost admisa la Universitatea de Arte din Londra, dar destinul a facut ca eu sa raman in tara si sa incerc pe cont propriu sa imi realizez menirea. Sa invat sa pictez, sa invat sa comunic, sa ma exprim si ceea ce exprim sa aiba constanta si consecventa si, nu in ultimul rand, sa ma expun – cel mai dificil pentru mine, caci fara omul si emotiile lumii sale, nicio pictura nu ar mai avea incarcatura de valoare intrinseca atribuita desenului sau.

Am vazut ca florile sunt un laitmotiv al practicii tale. De ce?

Iubesc florile si delicatetea lor. Nu ma satur sa le privesc si sa incerc sa le conturez pe panza. Sunt atat de fragile si efemere… Iubesc natura, dar si geometria formelor.

Maria Dermengiu picteaza ambalajele Zexe Braserie

Care este abordarea ta? De ce pictezi, ce iti doresti sa transmiti prin lucrarile tale?

Pasiunea pentru Arta s-a nascut firesc, din nevoia ca lumea din jurul meu sa faca sens, sa fie armonioasa si sa exprime ceea ce eu simt adesea in forul meu interior. Nu mi-am propus sa transmit ceva anume, fiecare interpreteaza subiectiv si personal imaginea pe care o are in fata. Un tablou ce-ti surade va avea intotdeauna ceva din tine. Arta, in toate formele ei, te scoate din cotidian si te reda vietii, emotiilor. Te strange in jurul ei si-ti sopteste sa nu-ti pierzi sufletul naiv.

Care sunt sursele tale de inspiratie?

Ma inspir din calatorii, din designul de obiect, din culori. Simt un miros si il vad transpus in culoare. Inspiratie gasesti in tot ceea ce te inconjoara, daca esti atent.

Cum ai descrie arta romaneasca contemporana si care crezi ca este relatia romanilor cu ea?

Arta romaneasca contemporana este tributara schimbarilor socio-economice din acest spatiu balcanic. Se dezvolta pe masura cresterii economice, pe masura ce oamenii isi indreapta atentia dinspre supravietuire catre implinire, pe masura ce se dezvolta cognitiv, ca indivizi evoluati cultural, intelectual.

Se dezvolta incet deocamdata. Nu avem o piata de arta adevarata. Exista incercari de a iesi in spatiul public cu manifestari artistice de diverse genuri,  insa acest public trebuie educat in acest sens. Investitiile in arta se regasesc in mana catorva personaje care inteleg rolul artei in viata de zi cu zi si sunt dispusi sa plateasca pentru o emotie. Din fericire, am observat apetitul crescand pentru lucruri create pentru a satisface simtul estetic, nevoia de frumos si armonie.

In ce masura consideri ca munca unui cofetar si a unui artist se intrepatrund? Care crezi ca este principalul lucru pe care cele doua meserii il au in comun?

Filonul principal de legatura este in primul rand creatia. Este dragostea pentru frumos si lucrul cu mainile. Din mainile noastre cream atat o pictura, cat si o prajitura minunata. Calitate.

Povesteste-ne putin despre lucrarea pe care ai realizat-o in colaborare cu Zexe Braserie. Cum se numeste, care a fost sursa de inspiratie, ce doresti sa transmiti prin aceasta opera de arta, cum sa o privim?

Lucrarea este dedicata produselor de cofetarie ale Anei Consulea. Paleta de culori, cat si formele florilor ilustrate sunt o reflexie a creatiei sale. Sensibilitatea estetica se regaseste in munca ei. Nu este un tablou propriu-zis, clasic, deoarece lipseste fundalul si intrepatruderea starturilor de culoare, specific creatiei mele, ci este mai degraba o ilustratie pe panza care este menita sa valorifice suportul ales pentru aceste imagini. Este o lucrare vizuala dorita sa fie subtila si sa evoce delicatetea creatiilor ei dulci si nu numai.

Povesteste-ne putin din culisele acestei opere. Ai stat printre cofetari la laborator, ai mancat la Zexe Braserie pentru a intra in atmosfera si spiritul locului?

Bineinteles ca am mancat si am savurat deserturile semnate Ana Consulea. Este important sa ai o conexiune reala bazata pe respect, admiratie si placere la adresa muncii celuilalt. O colaborare reusita se bazeaza pe reciprocitate in valori.

Cum ai descrie Zexe Braserie, ce iti inspira acest loc?

Este un spatiu intim si primitor, o pledoarie pentru cofetaria romaneasca.

Care este desertul tau preferat din vitrina Zexe Braserie si de ce?

Nu doar unul singur  🙂 As enumera ‘Sensation Blanche’ si ‘Poirot’, dar nu ma limitez doar la acestea. Totul trebuie incercat.

Despre Maria Dermengiu

Maria Dermengiu este un cunoscut artist roman, cu interes in zona artei aplicate. Absolventa a Scolii de Arta din Bucuresti, Maria si-a expus lucrarile la importante institutii muzeale si galerii nationale si internationale, printre care Muzeul Taranului Roman, Galateca, Artmark si in cadrul Pavilionului de Arta Bucuresti – Art Safari (editiile 2016 si 2017). Despre Maria și lucrările ei puteți afla mai multe aici.

 

 

Cristina Lica

Add Your Comment